donderdag 11 september 2014

U, NU! EEN ODE AAN HET 150-JARIG VONDELPARK

In september brengt het nieuwe Collectief Lucifer een ode aan het 150-jarig Vondelpark. Het collectief is onder de naam 'U, Nu!' de uitdaging aangegaan om, naast de ontelbare opnames die er al gemaakt zijn in en van het Vondelpark, beelden te maken die bezoekers op een andere manier naar het park laten kijken.



Het Vondelpark bestaat dit jaar 150 jaar en daarom kozen zij het thema ‘geschiedenis’ in de meest ruime zin. Geen historische opnames, maar wel de verbeelding van persoonlijke en collectieve herinneringen in relatie tot het hier en nu. Omdat vele schrijvers het Vondelpark als inspiratiebron gebruiken, heeft Collectief Lucifer in samenwerking met Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) vijf schrijvers -Anna Enquist, K. Schippers, Jan van Mersbergen, Miek Zwamborn en Maartje Wortel- gevraagd een tekst te schrijven bij de foto's.



De titel van dit 76 pagina's tellende boek is ontleend aan het gedicht U, Nu! van Joost van den Vondel, geschreven in 1620. Het omslag is voorzien van spot UV lak in de vorm van de bomen van het park. De buitenste katerns zijn mee genaaid met het omslag, gebonden met een open rug. Voorzien van uitklappers en een aparte tekstkatern, is het een prachtig boek geworden.

Gedrukt bij Zwaan Printmedia op Mohawk Superfine Smooth Ultrawhite. Hierdoor komen de kleuren van de foto's en de mystieke sfeer van het park goed tot hun recht. 








Het project 'U, Nu!' is van 6 tot en met 28 september te zien in de vorm van een buitenexpositie in het Vondelpark. Daarnaast zal er in VondelCS, het voormalige Filmmuseum, een kleine binnenexpositie te zien zijn. Hier werd op 6 september het boek met de foto's en teksten van de vijf Nederlandse schrijvers gepresenteerd.


Collectief Lucifer: Caroline Bijl, Henri Blommers, Daniëlle Celie, Marlon Mendoça Dias en Noortje Schmit

Drukkerij: Zwaan Printmedia, Wormerveer

Vormgeving: Lizet Heijboer, Wildegeit



Links:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten