dinsdag 11 november 2014

Werken vanuit een flexibele structuur 1960-1985

Architect Joop van Stigt (1934-2011) heeft een onconventioneel en oorspronkelijk oeuvre nagelaten. In deze monografie staat zijn werk als architect en structuralist centraal. Hij ontwikkelde een driedimensionaal modulair bouwsysteem van vierkante structuren, waarmee hij in zijn vroege oeuvre telkens weer nieuwe configuraties en schikkingen van ruimtes creëerde.




Dit boek heeft Beukers Scholma in samenwerking met de familie Van Stigt en SteenhuisMeurs gecreëerd. Beukers Scholma heeft het structuralistisch principe vertaald naar een bladspiegel met een vierkant waarbinnen beeld of tekst kan worden geplaatst. De resterende ruimte op de pagina wordt benut voor bijschriften. Doordat het vierkant in kleinere vierkanten kan worden verdeeld en er ook vierkanten worden vrijgelaten ontstaat een ritmisch spel door het boek heen. Dit wordt versterkt doordat de grootte van de bijschriften wordt bepaald door de grootte van het beeld. Het boek met voornamelijk zwart/wit beeldmateriaal is gevat in een knal paarse band en knal paarse schutbladen. Dé kleur van Joop van Stigt.

Drukkerij Zwaan Printmedia heeft, in opdracht van Beukers Scholma, een oplage van 1000 stuks gedrukt. Het omslag is gedrukt in zwart en 2x paars en voorzien van dispersielak en spot uv-lak. Het boek is genaaid gebonden met paars garen. Het omslag is geplakt op een harde band van 2,4 mm grijsbord, óók in de rug. Boven en onder is het omslag gelijk afgesneden met het binnenwerk, waardoor het grijsbord zichtbaar is. 

Omslag: 120 grams Wilibalin Natural White.
Binnenwerk: 135 grams Hello Fat Matt opdikkend mc.
Schutbladen: 170 grams Houtvrij Offset.

Bijzonder is het beeld op de omslag. Deze is gelithografeerd en opgebouwd uit twee keer dezelfde kleur paars. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten